Witte stip is een veelvoorkomende parasiet in koivijvers. Deze parasiet maakt deel uit van de ciliaten-categorie. Onder de microscoop wordt witte stip zichtbaar als een ovale vorm met rondom trilhaartjes, die worden gebruikt voor voortbeweging en het opnemen van voedsel. Witte stip is relatief een vrij grote parasiet en daardoor goed zichtbaar onder de microscoop (100x en 400x vergroting), ook omdat hij niet heel snel beweegt. Zoek op een afstrijkje overigens niet naar iets wits, want witte stip ziet er donkergrijs, bruin of zwart uit, met bij de volwassen exemplaren in het midden een lichter puntje in de vorm van een half maantje.
Witte stip graaft zich diep in de slijmlaag van onze koi en groeit uit tot een volwassen parasiet door huidcellen en slijm op te eten. Eenmaal volwassen, kan op de slijmhuid van een koi daadwerkelijk een witte stip zichtbaar zijn met het blote oog. Eenmaal volwassen, laat de parasiet de vis los om via het water terecht te komen op de bodem, wand of eventueel aanwezige stenen. Daar vormt de witte stip uiteindelijk een cyste, die zich binnen 24 uur deel in zo’n 2.000 babycellen. Die cellen doorbreken de cyste en gaan in de vijver op zoek naar een gastheer: koi. Op die manier kan witte stip zich extreem snel ontwikkelen tot een groot probleem in de vijver.
Witte stip laat zich vaak zien bij temperatuursschommelingen in een vijver, bijvoorbeeld omdat er te snel te veel is ververst. Ook het bijplaatsen van nieuwe vissen kan een probleem vormen.
Symptomen witte stip
- Hogere slijmhuidproductie
- Loskomen van de opperhuid
- Schichtig zwemmen, snel door de vijver schieten
- Stilliggen met samengeknepen vinnen
- Ademhalingsproblemen door aantasting van de kieuwen, de koi gaan dan hangen bij de beluchting of de waterretouren
- Door beschadigde huid kan schimmelvorming optreden en raken koi vatbaar voor bacteriële infecties
Behandeling witte stip
Door het snelle delen van witte stip, moet een besmetting met deze parasiet streng behandeld worden. De behandeling wordt het beste gedaan met een FMC-product en wordt drie keer herhaald. Bij een lage watertemperatuur (om en nabij 10 graden) gebeurt dit om de tien dagen, bij temperaturen rond de 18 graden om de zes dagen en bij temperaturen rond de 25 graden om de vier dagen.